Početak rada u modulu osnovna sredstva

Navigacija:  Primjeri >

Početak rada u modulu osnovna sredstva

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

U ovom primjeru opisujemo primjer početka rada u modulu osnovna sredstva, gdje unosimo registar osnovnih sredstava i početna stanja.

 

Registar, odnosno lista osnovnih sredstava se nalazi ovdje:

 

clip0379

 

Prilikom otvaranja novog osnovnog sredstva bitno mu je dati ime, dodijeliti kategoriju i amortizacijsku stopu:

 

clip0380

 

Osnovna sredstva koja dolaze iz prošle godine bitno je registrirati kroz početno stanje gdje se unese količina, nabavna vrijednost, kao i akumulirana amortizacija iz prethodnih godina/mjeseci, ovo se unese samo na početku godine na datum 1.1.

 

clip0381

 

Ovu akumuliranu amortizaciju iz prethodnog perioda će trebati popuniti na osnovu prethodnih evidencija.

 

Nakon toga imamo sve što nam je potrebno za obračun amortizacije:

 

clip0382

 

Otvaranjem novog dokumenta za obračun amortizacije, unosom datuma do kojeg se vrši amortizacija i klikom na tipku „Dodaj...“ dodajemo osnovna sredstva za obračun. Program sam na osnovu datuma izračuna za koliko mjeseci se vrši amortizacija. Spremanjem dokumenta imamo izračunatu amortizaciju. Trebalo bi samo podesiti pravila kontiranja da možemo odmah knjižiti temeljnicu u financijsko knjigovodstvo.

 

Ovaj scenarij je gdje iz prošle godine imamo početna stanja osnovnih sredstava. Ako se u toku godine nabavi novo osnovno sredstvo onda unosimo kroz sekciju nabava osnovnih sredstava, te taj dokument automatski prenosimo u KUF i Financijsko knjigovodstvo. Nakon nabave OS je u pripremi, a aktiviramo ga dokumentom „Početak upotrebe“. Za kompliciranije slučajeve imamo i izmjenu vrijednosti, a imamo i prodaju osnovnog sredstva, posebnu amortizaciju uvećane/umanjene vrijednosti itd.